Komşuda bir Karnaval Havası

image

Kapı komşumuz Yunanistan, Rio’ya taş çıkarırcasına her sene bir karnaval düzenliyor. Bu renk cümbüşü törenler Mart ayını şenlendirmenin en güzel hali.

Kökenleri Osmanlı fetihlerine dayanan Batı Trakya Türklerinin çokça yaşadığı İskeçe’de yapılıyor bu karnaval. Sınırımızdan sadece 3 saat uzaklıkta, sabah çıksanız öğle yemeğini yiyeceğiniz mesafede. Yol bu kadar yakınken gitmemek de olmaz.

Aslında karnaval eski bir hristiyan geleneği. Hz. İsa’nın çocukluğuyla ilgili bir rivayete dayanıyor. Hikaye o ya, İsa çocukken mesih olacağı düşüncesi halk arasında yayılır. Halk, kendilerini yönetenlerin İsa’yı öldüreceğini düşünür. Çare olarak köyün tüm çocuklarının yüzlerini boyarlar. Hikaye böylece başlar ve sürer gider,  çocukların yüzlerinin boyanması geleneği devam eder.

Bugünlerde yüzleri boyalı çocukların yerini, yıldız savaşları (star wars) veya minion maskeleri almış.

Karnaval tarihi her yıl paskalya bayramına baglı olarak değişiyor. Bu yıl Mart ayının ikinci hafta sonunda gerçekleşecek. Kutlamalar bir hafta öncesinde başlıyor İskeçe karnavalında. şehirde standlar kuruluyor, küçük hediyelik eşyalardan tutun da festivalde giyilen kostümlere kadar herşey var. Meşhur Kavala kurabiyesinden de bolca bulabiliyorsunuz.

İskeçe’de Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılarda bulmak mümkün. Meydanında restore edilmiş bir saat kulesi mevcut. 1870 yılında yapılmış.

Mübadele  dışında kalmış kentte Osmanlı izlerini ara sokaklarda aramak gerek. Meydana açılan yan sokaklarda, restore edilmiş eski binalar arasında birçok lokanta da mevcut. Benim önerim sahipleri de Türk olan köfteciler. Kokusu dışarıya kadar gelen Batı Trakyanın köfteleri meşhur. Yanında binbir çeşit mezeleriyle, sahiplerinin anlattığı hikayeleriyle hep aklınızda kalacak köfteciler. Aynı annemin yaptığı gibi, baharatı yerinde, elde yoğrulmuş, fabrikasyon değil. Favorim Köfteci Ahmet ama siz dilediğinizde yeyin, hepsi birbirinden lezzetli.

Karnavalın geçit töreni pazar günü başlıyor. Yürüyüş ve eğlenceler de aynı günün akşamında sona eriyor.

İskeçe’de bir çok otel mevcut. Kendi arabanızla gidebileceğiniz kadar da yakın. Ama ben bunların hiçbiriyle uğrasmayayım derseniz, ülkemizden karnavala giden turlar da var. Hem fiyatları da çok makul.

Bahara girerken hafta sonunuzu değerlendirebileceğiniz, bütçenizi de  zorlamayacak eğlenceli bir alternatif İskeçe karnavalı.

Gidip keyif alın, o anı yaşayın. Karnavalın bir parçası olun.

Uzun seneler yurtdışında seyahat sirketlerinde calistim. Ülkeme döndum ve tekrar rehberlige basladim, burası da benim blogum. Datça’da yaşıyorum, Dünyayi geziyorum. Belki bir gün beraber gezeriz, ne dersiniz?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sliding Sidebar

Profesyonel Turist Rehberi, Gezgin

Profesyonel Turist Rehberi, Gezgin

Dünyayı Geziyorum.. Herkes Eyfeli yazar, Roma'yı paylaşır. Burası benim blogum. Butik tavsiyeler veriyorum, kimsenin gitmediği yerlere gidiyorum. Datça’da yaşıyor, Dünyayi geziyorum. Belki bir gün beraber gezeriz, ne dersiniz?